Zondag 31 maart 2019

‘Faalkunde’

Saakje Bakker spreekt over uitdagingen aangaan, fouten maken en ontspannen omgaan met je mislukkingen.
Saakje Bakker is verbonden aan het Instituut voor Faalkunde en wil dat je als bezoeker van de Sunday Assembly je faalspieren gaat trainen. Je krijgt dan een betere ‘faalfitness’ en je kunt je ontwikkelen met meer mildheid, acceptatie en durf. Dat is belangrijk in onze maatschappij waarin wensen, uitdagingen, sociale drug, stress, verkramping en burnout over elkaar heen buitelen.

En er is live muziek van Sietse Terpstra (facebook)

Sunday Assembly Apeldoorn wordt altijd gehouden op de laatste zondag van de maand (behalve in december) van 11.00 – 12.30 uur. Je bent van harte welkom!


Hieronder vind je een overzicht van de sprekers en de muzikanten die in de voorgaande Assemblies hebben gesproken en gespeeld.

 

Zondag 24 februari 2019 ‘Wat raakt jou?’
In deze bijeenkomst hebben bezoekers elkaar verteld over het onderwerp dat hen raakt. Iedereen mocht een korte toespraak houden met als thema ‘wat raakt jou? wat is je passie? waarover maak jij je druk?’ Dat leverde prachtige, inspirerende verhalen op. Zeker de moeite waard om vaker te doen!

 

 

Zondag 27 januari 2019 ‘ Hoe vier jij het leven?’
Esther Teunissen heeft verteld over de beleving van de mooie en moeilijke momenten in het leven. Soms kun je elkaar de juiste dingen zeggen, maar op andere momenten geven rituelen de beste invulling aan een bijzonder moment. Esther is expert in rituelen en deelt haar kennis en enthousiasme graag met ons!
En er was fantatstische live muziek; “funky soul with love”,  door Sound of the Week.

 

Zondag 23 december 2018 ‘ Midwinter Assembly’ 
Tijdens deze assembly hebben we geluisterd naar een verhaal van Oscar Wilde verteld door Lida Roegholt van het Vertelgenootschap Apeldoorn. De muziek hebben we met zijn allen gemaakt. Christmas sing-a-longs!

 

 

Zondag 25 november 2018  ‘Beschadigde Onschuld’ 
Gabrielle Jansen heeft ons een zeer indrukwekkend, persoonlijk verhaal verteld over haar ervaring met mishandeling, misbruik op jonge leeftijd en de impact ervan op haar leven. Ze vertelde haar levensverhaal zowel vanuit de jonge Gabrielle als vanuit het heden, heel krachtig. Edward Val zorgde met zijn muziek voor een prachtig, passend muzikale ondersteuning en eindigde met een zelfgeschreven lied op dit thema. Een bijeenkomst die ons geraakt en geroerd heeft!

 

Zondag 28 oktober 2018  ‘ Energie’ 
Max Tack heeft ons deze zondag kennis laten maken met Qigong en Tai Chi, ons meegenomen in hoe hij hiermee in aanraking is gekomen. We hebben letterlijk gevoeld hoe energie stroomt. De prachtige klanken van Ingrid op haar handpan sloten naadloos aan bij dit verhaal. 

 

 

Zondag 30 september 2018 “Wie ben ik?”
Wie ben ik? Een spannende vraag die we allemaal wel eens tegenkomen. Wat heeft je gevormd, wat heeft invloed gehad, welke keuzes nam je zelf? Wie was je toen, wie ben je nu? Een pittige vraag waar Eric Jansen, op een bijzondere wijze, anwtoord op zoekt. Met humor, relativeringsvermogen en filosofische bespiegelingen vertelde hij over zijn zoektocht aan de hand van zelfportretten, boeken en herinneringen. De Reisgenoot, Maarten van Veen, zorgde voor verfrissende en toepasselijke muziek.

 

Zondag 26 augustus 2018 “Heemtuin en matenpark” 
Tijdens deze 3e en laatste Summer Assembly van dit jaar hebben we een prachtige wandeling door de Heemtuin en het Matenpark gemaakt. IVN gids Frans van den Born heeft ons op een inspirerende en enthousiaste manier rondgeleid door ‘zijn Heemtuin’, waarvan hij al jaren de dagelijkse beheerder is en ook vaker rondleidingen verzorgd. Het groepje was niet groot, maar hierdoor kon hij uitgebreid ingaan op de vragen die we hadden.

 

Zondag 29 juli 2018 ” het Poelenpad” 
We vertrokken we vanaf B&B ‘t Broecksehof’, Klarenbeek. Op deze prachtige, landelijke locatie werden we harte welkom geheten door eigenaar Stoffer Langenberg en nam hij ons mee voor het wandelen van het Poelenpad. Met een groep van ongeveer 15 personen wandelden we door de mooie natuur van het Broecksehof met de passievolle en enthousiaste verhalen van Stoffer over het ‘hoe en waarom’. Om na een tijdje op een andere, bijzondere plek ons verder te verwonderen: de zelfgebouwde vleermuizentoren van Marten Brascamp. Prachtig! Dat geldt ook voor het verhaal van Marten erbij, wat kan die man ook vertellen! Maar dat was nog niet alles, vlak voor het einde van de wandeling namen we een kijkje op de boerderij van Henk Elskamp, waar ‘zijn melkkoeien de baas zijn’: ze bepalen zelf wanneer ze gemolken worden en dit alles is mogelijk met de moderne technologie. Erg indrukwekkend om te zien én te horen, want ook Henk is geen onverdienstelijk verteller! Bij terugkomst hebben we onder de bomen achter op het Broecksehof  genoten van koffie, thee, cake en de heerlijke Italiaanse soep van Mirjam. Een zondag vol Verwondering en Leven! #lifefulness

 

Zondag 24 juni 2018 “Mentaal tuinieren”
Deze eerste Summer Assembly van dit jaar startten we in het Orderbos – parkeerplaats bij Tepci. Vanaf daar hebben we onder begeleiding van Arno Musch en Jeanette Veldhuizen een heerlijke wandeling gemaakt! Een bijzondere wandeling, waarin we onze zintuigen  maximaal gebruikt hebben; het heel bewust ruiken, voelen, horen, proeven, zien van het bos waarin we liepen. De ademhalings- en yoga oefeningen van Jeanette hielpen ons in het ‘hier-en-nu’ te blijven. Het weer was fantastisch, de koffie & thee hebben we ons na afloop in het bos goed laten smaken.

 

Zondag 27 mei 2018 “Sterren enzo”
Frank klinkenberg vertelde over de geschiedenis van de sterrenkunde en over onze bewondering en verwondering.  Hoe klonk de oerknal? Hoe wordt een gaswolk een ster? 

 

 

Zondag 29 april 2018  “De waarheid is een land zonder paden” 
In deze Sunday Assembly ging het over een bijzondere man: Krishnamurti. Hij werd op jonge leeftijd ontdekt als ‘de toekomstige wereldleraar’. Hij kreeg een goede opleiding in Engeland en er werd een organisatie rondom hem opgericht. Hij werd een succes, maar toen hij 34 jaar was, ontbond hij de organisatie. Hij wilde geen volgelingen, maar moedigde mensen aan om zelf vragen te stellen, te onderzoeken en te twijfelen. Hij zei “de waarheid is een land zonder paden”. Emmy van Beest vertelt over deze man die ook wel een anti-goeroe werd genoemd

 

 

Zondag 25 maart 2018 “Pak de regie in je leven”
In deze Sunday Assembly ging het om je persoonlijke balans. Je raakt gemakkelijk het evenwicht tussen werk en privé kwijt door thuiswerken, drukte, reorganisatie enzovoort. Maar ook grootouders die worden ingeschakeld bij de opvoeding van een kleinkind kunnen de balans verliezen. En dan is de vraag “hoe luister ik naar mezelf, hoe pak ik de regie in mijn leven terug?” We gingen hierover in gesprek met Bert-Jan van der Mieden. Bert-Jan begeleidt sinds 1992 vanuit zijn bureau Pyramide individuen, teams en organisaties als levens- en organisatie-regisseur en treedt op als spreker / pianist.

 

Zondag 25 februari 2018 “Slavernij bestaat nog steeds”
 Peter de Bos van International Justice Mission vertelde over het slavenleven van miljoenen mensen. Slavernij bestaat nog steeds: in India alleen al worden 18 miljoen mensen als slaaf behandeld. Peter vertelt over deze feiten en laat daarbij heftige beelden zien. Hij werkt samen met anderen aan de verbetering van het lot van deze slaven. En met succes, want het recht kan ook veel betekenen voor deze mensen.
En er was muziek van singer songwriter Martijn Koelemeijer, Hij zingt eigen werk in een  “reggaejasje”. Zo heeft hij onder andere een lied voor en over Apeldoorn geschreven.

 

Zondag 28 januari 2018  “Poëzie Assembly”
25 januari start de Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen. Het leek ons een mooie aanleiding om deze assembly geheel in het teken van Poëzie te zetten.  We hebben genoten van een melange van poëzie en muziek, verzorgd door de leden van ‘Duo Bagage et Ses Amis Zij zorgden voor een gevarieerd optreden met een combinatie van eigen gedichten, zang en pianomuziek.
 

Klik hier voor eerdere Assemblies.